pyssykylanuistelijat.com

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Kotilaituri NouHau Valokuvaus Komea saalis ansaitsee arvoisensa kuvan

Komea saalis ansaitsee arvoisensa kuvan

Tulosta
Artikkelin indeksi
Komea saalis ansaitsee arvoisensa kuvan
Sitten kuvaamaan!
Pääosassa kala!
Kaikki sivut

Hyvin onnistuneen uistelureissun lopussa saaliiksi on usein kertynyt muutakin kuin hienoja kokemuksia. Uistelumuistot palaavat mieleen vielä saaliista tehtyjen herkullisten ruokien äärellä – ja tulevina vuosina valokuvien muodossa. Mutta millaisia muistoja taltioimme kuvina itsellemme ihailtavaksi ja ystäville kerrottavien tarinoiden höysteeksi? Kovin usein näkee ikävännäköisiä ”saaliskuvia”, joissa veneen pohjalla roskissa pyörinyttä, mutaista ja veristä kalanraatoa roikotetaan leveän hymyn kera suttuisessa kuvassa.

Otetaanpa uistelijat tämän kesän tavoitteeksi jos ei suuremmat saaliit niin ainakin parempia kuvia saaliista.

Seuraavassa muutamia vinkkejä parempien saaliskuvien ottamiseen.

Välineet

Tärkeintä on tietysti pitää kamera mukana! Kotiin jätetty tuhansien eurojen digijärkkäri ei saaliskuvaa ota. Onnistunut otos ei vaadi kallista huipputekniikkaa. Kalliillakin kameralla on onnistuttu ottamaan surkeita kuvia - kotiin unohdetulla ei edes niitä.

Digitaalikamerat ovat jo käytännössä syrjäyttäneet perinteiset filmikamerat kokonaan. Digikameroita löytyy monen kokoisia ja hintaisia.  Nykyaikaisten, edullistenkin digikameroiden laatu riittää  vähintään ‘kymppikuvien’ (10 x 15 cm) teettämiseen vallan mainiosti. 10 megapikselin kameralla otetusta kuvasta saa helposti teetettyä jo A3-kokoisia laadukkaita kuvia. Myös kännykkäkamerat ovat viimeisten vuosien aikana kehittyneet huimasti ja hyvälaatuisesta viiden megapikselin kännykkäkameralla otetusta kuvasta voi suurentaa jopa varsin kohtuullisia A4-kokoisia kuvia.

”Liian kanssa pärjää aina”, sanoo vanha kansa. Valitse kamerastasi aina suurin ja tarkin tuettu kuvakoko. Kuvan pienentäminen on jälkeenpäin mahdollista. Liian pienellä kuvakokoasetuksella otettuun kuvaan taas ei yksityiskohtia saa tehtyä enää jälkeenpäin. Isommat kuvakoot mahdollistavat myös kuvan kohtuullisen rajaamisen jälkikäteen ilman kuvan laadun silminnähtävää huononemista.

Muistikorttikapasiteettia on hyvä pitää mukana riittävästi. Suurtenkin muistikorttien hinnat ovat tulleet järkevälle tasolle, joten hinta ei enää rajoita kapasiteettia. Esimerkiksi pari kymppiä maksavaan 4 gigatavun muistikorttiin mahtuu n. 1000 kpl 12 megapikselin digipokkarilla otettua kuvaa. Jokainen voi itse arvioida reissun pituuden ja oman laukaisinsormen herkkyyden mukaan mikä määrä  tallennuskapasiteettia on ”riittävä”. Itse pidän mukanani yleensä vähintään kahta 4 - 8 gigatavun korttia.

Digikamera on täysin sähköinen laite, joten vara-akkuja tai -paristoja pitää olla tarvittaessa saatavilla. Pidemmillä kalareissuilla voi olla hankalaa käyttää laturia. Tavallisten paristojen käyttömahdollisuus voi joskus olla jopa yksi kameran valintaperuste. Kylmällä ilmalla akkujen ja paristojen käyttöaika lyhenee merkittävästi. Kameran tai ainakin akun tai paristojen pitäminen lämpimänä, esimerkiksi povitaskussa, pidentää niiden käyttöaikaa.

Lisävarusteet

Luonnossa liikuttaessa aina sattuu ja tapahtuu. Digikamera on herkkä laite ja onkin hyvä pitää mukana suojapussia tai laukkua, jossa kamera on suojassa auringolta, kosteudelta ja kolhuilta. Markkinoilla on myös sään, veden ja iskunkestäviä kameramalleja, joilla voi kuvata jopa veden alla. Mukaan on syytä varata myös kunnollinen linssinpuhdistusliina.

Kameran tarvitsema valotusaika venyy jo päivälläkin syksyisissä maisemissa pitkäksi ja kuvan tärähtämisen vaara lisääntyy. Pienen jalustan tai yksijalan (monopod) mukana pitäminen lisää onnistumisen mahdollisuuksia hämärässä tai muutoin vähässä valossa. Myös kuvaaja itse pääsee kuvaan mukaan, kun käytetään jalustaa ja kameran ajastettua itselaukaisinta.



Viimeksi päivitetty 24.05.2010 11:40